Wat is Remedial Teaching?

Op de basisschool voeren ouders en leerkrachten regelmatig gesprekken over de voortgang van hun kind. Wanneer het leren niet vanzelf gaat, kan het zijn dat de leerkracht aangeeft dat extra begeleiding nodig is. Dit gebeurt meestal gewoon in de klas door de leerkracht zelf, maar als daar niet voldoende mogelijkheid voor is, kan het kind ook aangemeld worden voor Remedial Teaching. Veel ouders weten niet precies wat dat is en willen er eerst meer over weten. In deze blog vertel ik je wat een Remedial Teacher is en wat RT precies inhoudt.

Wat is een Remedial Teacher?

Een Remedial Teacher (RTer) is een leerkracht die speciale leerbegeleiding geeft aan kinderen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen. Vaak hebben deze kinderen moeite met de aangeboden leerstof of met de werkhouding en taakaanpak. Naast de onderwijsbevoegdheid heeft de RT-leerkracht vaak een specialisatie leer- en/of gedragsproblemen als vervolgopleiding gedaan. Remedial Teaching is echter een vrij beroep. Wil je zeker zijn van professionele ondersteuning voor je kind, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een gediplomeerd Remedial Teacher.

Wat is Remedial Teaching?

Remedial Teaching (RT) is speciale leerbegeleiding.  De speciale leerbegeleiding is bedoeld om leerachterstanden of leerproblemen te verkleinen.

Sommige leerproblemen zijn tijdelijk. Als een kind, door bijvoorbeeld ziekte achterop is geraakt, kan de achterstand samen met de Remedial Teacher weer worden ingehaald. Andere leerproblemen blijven, zoals dyslexie, dyscalculie of ADHD. Je kunt wel leren er zo goed mogelijk mee om te gaan. Daar is soms langdurige ondersteuning voor nodig.

Hoe werkt Remedial Teaching?

Er wordt bij ieder kind goed gekeken waar het daadwerkelijke probleem zit. Het is de bedoeling de gaten in de ontwikkeling op te sporen en deze aan te pakken. De begeleiding sluit aan bij de mogelijkheden van het kind en de manier waarop hij of zij leert. Hier wordt een handelingsplan voor gemaakt, waarin o.a. de te behalen doelen en de werkwijze worden beschreven.

Hierin onderscheidt Remedial Teaching zich van bijles. Wil je meer lezen over het verschil tussen RT en bijles? Klik dan hier voor de blog die ik daarover schreef.

Remedial Teaching gaat uit van wat een kind wél kan en bouwt daar stapje voor stapje op verder. Dat geeft het kind zelfvertrouwen en helpt het weer op weg.

Ook voor (meer)begaafde leerlingen?

Er kan ook Remedial Teaching gegeven worden aan leerlingen die hoger dan het gemiddelde presteren. Ook zij kunnen moeite hebben met leren en dus extra aandacht en zorg gebruiken, zodat ze uitgedaagd en goed begeleid worden in leren leren, leren denken en leren (voor het) leven.

Op de site van de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers (www.lbrt.nl) kun je meer informatie vinden. Je kunt ook een van mijn andere blogs lezen.

Of neem vrijblijvend contact met mij op, zodat we samen kunnen kijken wat Remedial Teaching voor jouw kind kan betekenen.

» Terug naar overzicht

Over Odette Verhoef

Met plezier, bewuste aandacht en respect help ik jouw kind graag bij het creëren van overzicht en het bouwen van een stevig leerfundament.
Lees meer over mij

Agenda

25 oktober 2023
Start training ‘Aandacht werkt!’
6 t/m 8 jaar en 8 t/m 12 jaar

17 januari 2024
Start training ‘Aandacht werkt!’
6 t/m 8 jaar en 8 t/m 12 jaar

8 mei 2024
Start training ‘Aandacht werkt!’
6 t/m 8 jaar en 8 t/m 12 jaar

Lees meer over


Interessante artikelen


Benieuwd naar de mogelijkheden?

Of wil je advies? Zowel ouders als scholen nodig ik van harte uit vrijblijvend contact op te nemen om kennis te maken. We bespreken de situatie en ik laat je weten of en op welke manier ik je kind zou kunnen helpen.

Neem contact met mij op

  • Het kennismakingsgesprek duurt ongeveer 15 minuten
  • Ik bel of mail binnen 2 werkdagen terug